Sustainability

Case Studies
Embracing Sustainable
Building Technologies
Riverbank@Fernvale
Inclusive Living
UOL's 50th Anniversary
Community Project
In support of the Singapore government’s push for productivity, UOL embraces the use of technology and engineering design to move towards sustainable construction method.

The Clement Canopy
The Clement Canopy (artist’s impression) will be the tallest concrete prefabricated prefinished volumetric construction in the world* when completed in 2020.

The Clement Canopy

In 2016, UOL embarked on our first prefabricated prefinished volumetric construction project for The Clement Canopy, a 505-unit condominium that comprises two 40-storey towers in Clementi. Through our appointed main contractor Dragages Singapore, we draw on the engineering innovation and global expertise in this technology of the award-winning Bouygues Group.

Cited as a “game changing” technology by the Building and Construction Authority (BCA), the prefabricated prefinised volumetric construction method involves designing construction to be done in a controlled factory environment as far as possible. Prefabricated concrete modules are prefinised, for example with cabinetry and painting works, before they are assembled on site.

With most of the work completed at the factory, manpower and materials can be more efficiently planned and deployed. The tradesmen can carry out their works in a sheltered manufacturing environment, improving quality control and site safety. Dust and noise pollution are also minimised on-site.

We are cognisant that the prefabricated prefinished volumetric construction technology is a relatively new process and as such, we actively engaged business partners and regulations early in the design and construction process to enable a smooth experience for all, including the nearby communities.

*Correct at time of publication.
Riverbank@Fernvale (artist’s impression photos) promotes an outdoor living environment where residents can experience a variety of outdoor activities.
Riverbank@Fernvale (artist’s impression photos) promotes an outdoor living environment where residents can experience a variety of outdoor activities.

Riverbank@Fernvale is a premium waterfront development located next to Punggol Reservoir and nearby parks. Embracing the spirit of Singapore as the City of All Ages, the development obtained the Universal Design Mark Gold (Design) Award by BCA in 2014.

Much attention was devoted to creating user-friendly facilities and promoting green and outdoor living for residents. Features include dedicated lots for electric vehicles, basement bicycle lots that enable residents to cycle seamlessly to the adjacent park connector, as well as five thematic zones (The Arrival, Adventure Cove, Aquatic Park, Riverside Trail and Sky Observatory) designed to cater to users of all age groups.

Key Design Philosophy and Approach

In developing a design for everyone, the primary approach is to consider:

  • Multi-generational living
  • User-friendly features within the home
  • Family-friendly/elderly-friendly features in common areas
  • Accessible entrances and routes

The site terrain of Riverbank@Fernvale is challenged with natural undulations. In order to mitigate different ground heights, an ‘intermediate level’ was designed to create part of the jogging track. The intermediate level also forms a connecting route to multiple facilities such as fitness pavilion, fitness corner, wetland pool, nature boardwalk, relaxation deck and cascade.

The development also created an amphitheater as part of the resident interaction space. These facilities are accessible to all via series of ramps, ambulant staircases and lift connections.

Given the abundant facilities, it is important to ensure it is easy to get around. Meticulous considerations were taken to design simple and informative signages. Most of the signages are completed with Braille for the visually impaired.

Features which encourage inclusive living include:

  • Wide range of unit types catering for diverse requirements, including dual-key units for multigenerational living
  • External staircases with tactile for the ambulant disabled
  • Wheelchair-friendly children’s play equipment and fitness equipment
  • Ramps and railings for easy access to pool area
  • Spacious family toilet with diaper changing station at common areas, in addition to conventional gents’ and ladies’ toilets
  • Hand rails for selected loft units with furniture deck staircase
Riverbank@Fernvale (artist’s impression photos).
Riverbank@Fernvale (artist’s impression photos).

Community project as part of UOL’s 50th anniversary

UOL commissioned 18 art pieces by VSA artists and installed them in the pedestrian underpass that links our two malls in Novena.
UOL commissioned 18 art pieces by VSA artists and installed them in the pedestrian underpass that links our two malls in Novena.

It is important to us to encourage the spirit of giving, even as we celebrate our 50 years of growth. In June 2014, UOL partnered VSA to use our space to showcase artworks by artists with disabilities.

UOL commissioned 18 art pieces by VSA artists and reproduced them into a 200-foot long mural entitled ‘A Kaleidoscope of Colours’. Supported by the National Arts Council and Land Transport Authority, the mural was installed on each side of the wall in the pedestrian underpass linking two of our malls, United Square and Velocity@Novena Square. Mr Sam Tan, Minister of State, Prime Minister’s Office and Ministry of Culture, Community and Youth, was present to officiate the art installation.

Leveraging our assets and influence, we also sponsored spaces for VSA to exhibit and sell their artworks at our malls in support of their fund-raising efforts. Mall tenants were encouraged to participate by donating items for charity auctions. Over two days, we raised more than $30,000 for VSA.

The paintings were themed after children and sports.
The paintings were themed after children and sports.